miercuri, 17 martie 2021

ARTICOLE IN PRESA

Bucuroasă să îmi văd fotografia în numărul din noiembrie al Jurnalului PSA!

Jurnalul PSA ( Societatea Americană de Fotografie) este o publicație lunară cu articole scrise de membri și experți din industrie. Articolele includ idei, tehnici și acoperă o varietate de subiecte de interes pentru pasionații de fotografie.


Fotografia ,,Shinny Chains" este medaliată cu Argint în cadrul concursului ,,Portretul Anului 2023" și multiplă premiată cu aur în cadrul Saloanelor Internaționale de Artă Fotografică din lume!
...................................

25 - 27 octombrie 2024-"Bienala Internaţională de Artă" - Barcelona, ediţia a 5-a, 2024

Adela Lia Rusu fotograf multiplu premiat internaţional, a fost invitată cu o lucrare în cadrul expoziţiei mondiale de artă contemporană "Bienala Internaţională de Artă" - Barcelona, ediţia a 5-a, din perioada 25 - 27 octombrie 2024, unde a primit Premiul "Velazquez & Goya".


Potrivit postării sale pe Facebook, în cadrul evenimentului, 100 de artişti invitaţi din toată lumea au primit prestigiosul premiu internaţional "Velazquez & Goya" 2024, pentru "abilitatea de a aduce emoţie şi poveste în viaţă prin talentul creativ", după cum scrie pe diplomă.

"În primul rând, când am vorbit la microfon, am mulţumit celor din Fundaţia Efetto Arte care fac tot posibilul să unească artişti valoroşi din întreaga lume şi să promoveze arta în lume. Pentru mine a fost cel mai frumos şi valoros cadou de ziua mea de naştere, 20 octombrie, pe care l-am primit, acum la 60 de ani. M-am simţit extrem de bine, în largul meu, între atâţia artişti de marcă. Unii au plâns de emoţie... E o mare bucurie să primeşti un asemenea premiu şi o recunoaştere a valorii tale şi a muncii pe care ai depus-o în timp", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, artista Adela Rusu.





Cu cele peste 4.000 de lucrări participante la saloane naţionale şi internaţionale de fotografie, Adela Rusu a câştigat în jur de 600 de premii. În 2023 a primit titlul de Excelenţă în rang de Diamant 1 al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (EFIAP/d1).

Vernisajul expoziţiei mondiale şi înmânarea premiilor au avut loc la Casa Mila - La Pedrera, una dintre realizările arhitectului Antoni Gaudi, şi la Muzeul European al Artei Moderne (MEAM), din Barcelona.



"Catalogul Contemporary Celebrity Masters 2024 este dedicat artiştilor internaţionali care au fost selectaţi să primească prestigiosul premiu internaţional Velazquez & Goya. Artiştii selectaţi - pictori, sculptori, fotografi, video artişti, ceramişti - sunt reprezentaţii globali ai artei contemporane. Oraşul Barcelona va fi gazda prezentării artiştilor din acest volum, un oraş bogat în istorie şi cultură, unde au trăit artişti ca şi Pablo Picasso, Salvador Dali, Antoni Tapies şi Gaudi. Acum trebuie doar să vă aşezaţi comod şi să studiaţi acest volum, care o să vă transporte în lumea magică a artei", a spus, la vernisaj, curatorul Salvatore Russo, citat de Adela Rusu.


Au fost invitaţi artişti din: Spania, Chile, Puerto Rico, Italia, SUA, Albania, Franţa, Norvegia, Liban, Belgia, Croaţia, Cehia, Africa de Sud, Guatemala, Japonia, Ungaria, Germania, Portugalia, Marea Britanie, Taiwan, Grecia, Australia, Elveţia, Venezuela, Ecuador, Sudan, Danemarca, Polonia, Haiti, Argentina, Scoţia, Olanda.


Potrivit Adelei Rusu, din România au mai fost premiaţi orădeanul Ovi D.Pop (al cărui premiu l-a ridicat Adela Rusu) şi sculptorul Vasile Ştefănoiu, din Buzău.


Născută în Maramureş, dar stabilită în Oradea, Adela Rusu are la activ peste 165 de expoziţii personale şi de grup, în ţară şi peste hotare. Este membru în 120 de jurii la saloane internaţionale de artă fotografică şi predă cursuri de fotografie la Clubul fotografic Varadinum, înfiinţat împreună cu un alt artist cunoscut al oraşului, Ovi D. Pop. Adela Rusu este vicepreşedinte al acestui club care s-a situat pe locul 15 în clasamentul realizat de Federaţia Internaţională de Artă Fotografică pentru 2023. AGERPRES/(A,AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) Sursa fotografiilor:  (c) Adela Rusu


https://www.agerpres.ro/cultura/2024/10/30/bihor-artistul-fotograf-adela-rusu-invitata-si-premiata-la-bienala-internationala-de-arta-barcelona-2024--1379384?fbclid=IwY2xjawGZXyJleHRuA2FlbQIxMAABHeou-s6dix2Eu32HHsUvYwP4plVbaz2agJlwXOKkjJAEcC6RKLrxVa0a6g_aem_wbu3B8nAJWeHKRf1r0QUvQ




.............................................. 

Artista orădeană Adela Rusu a obținut locul I la Fotogeografica 2024 cu o imagine emoționantă (20 octombrie 2024)

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/artista-oradeana-adela-rusu-a-obtinut-locul-i-la-fotogeografica-2024-cu-o-imagine-emotionanta-189551.html?fbclid=IwY2xjawGPf8RleHRuA2FlbQIxMAABHTCbYGLt-bLRkY47muO42-dFwM0AO01Rj9VRg4WVavd37pbftR5LnuPsJQ_aem_Mrb7Avbs1DZ-mT_qmAlUlA

...................

https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/artista-oradeana-adela-lia-rusu-premiata-la-salonul-fotogeografica-2024-de-la-bucuresti-4761184/?fbclid=IwY2xjawGPfwRleHRuA2FlbQIxMQABHQyQRvgPSuRzXwozB34EpadhAJjAR4IZ4g3q-7d7piPL0nF3QL-B6D1ccg_aem_KThc_u3WMe_cpJWxYRkNiw


..............................

 Adela Rusu, artista care „mănâncă fotografie pe pâine”

 
0
133

Artistul fotograf Adela Rusu s-a născut în Maramureș, dar de 30 de ani locuiește în Oradea. A absolvit Institutul Politehnic din Cluj-Napoca. Nu s-a regăsit în profesia de inginer mecanic, așa că s-a reorientat: s-a înscris la Școala Populară de Artă din Cluj-Napoca, secția Design Vestimentar.
O perioadă a activat în domeniu. Numai că, la un moment dat, a simțit că își dorește altceva. Nu a stat mult pe gânduri și a optat pentru o altă provocare: fotografia, care i-a devenit de 20 de ani un mod de viață. Acum, Adela Rusu împărtășește, cu mult entuziasm, tainele fotografiei celor care sunt pasionați de această latură creativă. Nu numai că e fascinată de tot ce înseamnă fotografie, dar Adela Rusu e și talentată, iar acest lucru o dovedesc cele peste 550 de premii obținute la diferite competiții din țară și din lume. De altfel, pasiunea pentru fotografie a Adelei Rusu e molipsitoare. Vorbește cu atâta drag și debordează de atâta optimism, încât e imposibil să nu te prindă curiozitatea cu privire la ce presupune arta fotografiei.
“Fotografia a existat dintotdeauna în viața mea”
R: Sunteți o pasionată de fotografie și acest lucru se observă din instantaneele vizuale, dar și din modul în care vorbiți despre arta fotografică. Cum v-ați descoperit această pasiune?
A.R.: Fotografia a existat dintotdeauna în viața mea, sunt sigură că îmi era destinată. Datorită unchiului meu din partea tatălui care era fotograf și avea un laborator foto, am luat contact direct cu fotografia. Unchiul meu ne-a făcut toate fotografiile în toate etapele vieții noastre. În clasele primare am câștigat la un concurs interșcolar un aparat foto pe film Smena cu care m-am jucat sub îndrumarea unchiului meu, care îmi developa fotografiile și bineînțeles peste ani, făceam fotografiile obișnuite în toate excursiile pe unde mergeam cu familia. Pe vremea aceea nu m-am gândit că, la maturitate, acesta va fi modul meu de viață și că va fi pasiunea care va da un sens vieții mele! În 2006, am înființat un magazin online și aveam nevoie de fotografii pentru cadourile concepute de mine, atunci a început marea aventură creativă!
R: Cum a fost trecerea la fotografiile color și la un alt aparat foto?
A.R.: Mie mi-au plăcut întotdeauna culoarea, ve­selia și bucuria. Am început cu un aparat Smena pe film, apoi am trecut la cele digitale, din categoria ,,entry level” la început și încet, încet am trecut la aparate foto mai performante care să mă ajute să obțin rezultate mulțumitoare pentru mine.
R: Cum ați ajuns la fotografia artistică?
A.R.: Am pornit la drum cu un mic bagaj de cunoștințe în domeniul tehnicii și artei fotografice, primele mele fotografii au fost peisaje și instantanee de stradă. După mii de ore de studiu, participări la diferite cursuri, seminarii, workshopuri, tabere fotografice, concursuri și saloane naționale și internaționale, și mult studiu individual, mi-am definit o direcție clară, care mă inspiră, mă definește, mă face să fiu creativă și îmi creează o lume aparte, unde îmi place să mă refugiez: fotografia creativă de portret și eseul fotografic.
“Mă inspiră fotogenia și expresivitatea oamenilor…”
R: În general, ce vă inspiră atunci când mergeți să fotografiați?
A.R.: Mă inspiră fotogenia și expresivitatea oamenilor, povestea locurilor în care mă găsesc, imediat îmi imaginez cadre și fac mici regii, în așa fel încât să rezulte o fotografie cu poveste vizuală, fără să fie nevoie de cuvinte!
R: Ce vă place cel mai mult să fotografiați?
A.R.: Cel mai mult îmi place să fotografiez oameni, chipuri expresive care au întipărite pe față întreaga lor poveste de viață, sau chipuri tinere care au o infinită bucurie și dorință de reușite, dar nu pot fi indiferentă nici în fața unor peisaje minunate sau zborul magic al păsărilor, sau geometria din natură, sunt o mulțime de subiecte minunate pe care le putem imortaliza în imagini, cu condiția să le observăm și să le punem în valoare!
R: Care sunt principalele criterii ce trebuie îndeplinite pentru ca o fotografie să poată fi considerată reușită?
A.R.: În primul rând, povestea din spatele fotografiei, impactul vizual, emoțiile pe care reușește fotografia să le transmită, compoziția și armonia vizuală, toate aceste criterii sunt definitorii.
Profesoara cu peste 500 de premii naționale și internaționale
R: Știu că aveți la activ numeroase premii și distincții.
A.R.: Am în palmares 550 de premii până acum, multe medalii de aur care sunt la sufletul meu, dar cele mai importante premii ale mele sunt: prima medalie de aur câștigată în 2012 în Serbia, Marele premiu la Frame 24 din Novi Sad Serbia 2022, Titlul de Best Author la Photo Format Eritrea 2022.
R: Sunteți una din inițiatoarele unei școli de fotografie din Oradea. Cum ați ajuns la acest proiect?
A.R.: Dintotdeauna mi-am dorit să fiu profesoară, așa că totul a venit de la sine. Deoarece iubesc fotografia, mănânc fotografia pe pâine cum s-ar zice, în 2016 împreună cu prietenul și colegul meu, Ovi D. Pop, ne-am acreditat să ținem cursuri de specializare în meseria de ,,Fotograf”. Din 2016 până în 2023 am avut aproape 800 de cursanți acreditați, împreună cu colegul meu în cadrul Școlii de Fotografie Varadinum.
R: Știu că predați cursuri de fotografie și în Baia Mare.
A.R.: Da, din 2017 am inițiat cursurile și la Baia Mare. Programa cursurilor este aceeași ca și la Oradea, la fel și numărul de ore teoretice și practice, doar frecvența zilelor de curs este mai intensă, cursurile se desfășoară 10 zile intensiv, câte 3 ore zilnic, partea teoretică și patru sesiuni de practică în cele 2 weekenduri ale cursului. Cursul este structurat în 2 module, pentru debutanți și pentru avansați. Debutanții învață de la zero, aparatul foto, setări, obiective, trusa foto, compoziție și armonie vizuală și câteva ore de editare și pregătire a fotografiilor pentru expoziția de absolvire a cursului. La cursul de avansați, revizuim partea tehnică și parcurgem mai multe genuri fotografice: portret, fashion, eveniment, peisaj, stradă, produs, arhitectură. Am avut cursanți de toate vârstele, începând cu clasa a 6-a până la pensionari de 75 de ani! Eu consider că această pasiune nu are vârstă!
R: Se poate trăi din fotografie sau arta fotografică poate fi doar pasiune?
A.R.: Din totalul cursanților mei, 30% vin la curs să învețe să facă fotografii mai bune pentru ei și pentru concediile cu familia, 50% vor să profeseze această meserie, iar 20% sunt cei care fac fotografie pentru suflet și care participă la saloanele naționale și internaționale de artă fotografică. Deci da, se poate trăi din fotografie dacă eşti profesionist, implicat, pasionat, ai viziune, ai creativitate, energie și ai un marketing bun!
R: Ce i-ați sfătui pe cei care sunt pasionați de fotografii?
A.R.: Una este să faci poze pe bandă rulantă și să le expui în spațiul virtual care este infinit și alta este să fii pasionat de arta fotografică, unde cu siguranță ești mai critic și mai selectiv cu fotografiile tale atunci când le prezinți în spațiul virtual sau în expozițiile de artă fotografică. Depinde de dorințele fiecăruia, de nivelul de pregătire și înțelepciune și nu în ultimul rând depinde de pasiunea pe care o ai când surprinzi o frântură de clipă.

GRAIUL MARAMURESULUI

https://www.graiul.ro/2024/01/06/adela-rusu-artista-care-mananca-fotografie-pe-paine/?fbclid=IwAR2yhEhmYfg3Bn8VISg3K11y23udweFNP5Avz6XWwhx4JU_ITWAuLtyyH-0

MAI 2023

GALERIE. Prinde viața în imagini. Fotografia, pasiunea în care Adela Rusu și-a găsit chiar sensul vieții. De ce să faci un curs de fotografie

Pledoarie pentru arta fotografică, cu Adela Rusu

DeCamelia Bușu
la 16 May 2023 09:04 Reactualizat la: 

Se mândreşte cu 60 de serii de cursanți care au învăţat tainele artei fotografice îndrumaţi la Școala Foto Varadinum.

Artist fotograf multipremiat, Adela Rusu a fost de curând numită reprezentantul român al Asociației Internaționale de Fotografie Danube DIPA.

„Pentru mine, fotografia a devenit un mod de viață, o pasiune arzătoare care mă hrănește în fiecare zi! Imi place să îmi imaginez cadre, să creez povești vizuale, îmi place culoarea, atitudinile romantice frumusețea și bucuria”, spune Adela Rusu.

Este membră a Asociației Artiștilor Fotografi din România, premiată în 2020 cu distincția de master MAAFR, membră a Societății Americane de Fotografie, distinsă în 2021 cu Titlul EPSA – Excelență a Societății Americane de Fotografie, artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică FIAP, premiată în 2021 cu Titlul EFIAP/p (Excelență/în Rang de Platină), lector de fotografie la Școala Foto Varadinum și vicepreședinte la Varadinum Foto Club din Oradea.

Are în palmares peste 500 de premii obținute la Saloanele Naționale și Internaționale din peste 70 de țări, cu peste 4000 de fotografii acceptate. A participat la peste 100 de expoziții personale și de grup și la multe ateliere și tabere foto, Adela Rusu este şi membră în jurii naționale și internaționale de fotografie din lumea întreagă: Romania, Serbia, Bulgaria, Turcia, Singapore, India, Bangladesh, Ukraina, Sri Lanka,Georgia, Cipru, Spania.

Adela Rusu dă mai departe dragostea pentru arta fotografică cursanţilor Şcolii Foto Varadinum nu doar la Oradea, ci şi la Baia Mare și Zalău. A avut 60 de serii de cursanți atât la cursul de fotografie – nivel debutanți cât și la Cursul acreditat de specializare ,,Fotograf” în urma căruia se obține diploma acreditată de Autoritatea Națională pentru Calificări, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii pentru desfășurarea programelor de formare profesională cod COR 313106.

Pictură cu lumină „Fotografia este pictură cu lumină, o poveste în imagini, o frântură de clipă, o emoție, o amintire, o bătaie a inimii, o terapie și cuvintele pot continua. Tot ce ne înconjoară este imagine, tot ce arătăm este imagine, tot ce promovăm este imagine, depinde doar de noi cât de bine o facem. Fotografia este o artă, arta de a fura timpului o firimitură de clipă!”, spune artistul fotograf. Mirel Matyas, profesor de matematică la Zalău, a intrat în lumea fotografiei îndrumat în şcoală de Adela Rusu.

„Pentru mine, fotografia este un mod de a explora lumea, de a o vedea cu alți ochi. În goana aceasta numită viață, alocăm prea puțin timp, prea puțină atenție lucrurilor aparent banale dar atât de necesare. Prin fotografie însă, ești oarecum obligat să te oprești și să privești cerul la apus sau la răsărit, să iei la pas locurile frumoase de lângă tine sau să privești realitatea contemporană altfel.

Acum câțiva ani, când am achiziționat primul DSLR, am crezut că pot fi un autodidact. Nu spun că cineva nu poate crește studiind de unul singur. De altfel înainte să urmez cursul de artă fotografică cu doamna Adela Lia Rusu, artist fotograf distins prin numeroase premii internaționale, mi-am dezvoltat propriile proiecte fotografice dintre care amintesc: Hoinar prin Sălaj sau Fotografia săptămânii.

Însă, abia după absolvirea cursului de fotografie am înțeles cât e de important să ai un mentor care să te îndrume”, spune profesorul. Urmatorul curs va începe în 6 iunie. Mai multe detalii se pot afla la telefon 0744210670 sau pe blogul artistei fotograf Adela Rusu. Emile Zola spunea: „Din punctul meu de vedere nu poți afirma că ai văzut un lucru până nu l-ai fotografiat”.

Din această perspectivă, Adela Rusu îi provoacă pe cei ce vor să se iniţieze în arta fotografică: „Vă aștept să explorăm împreună acest minunat univers infinit al fotografiei!”.

 ......................................................................................












11martie 2022
Mulțumesc din suflet pentru interviu Antonia Alexandra! Un jurnalist implicat si bine documentat!
Szabo Antonia Alexandra
Președinte, Jurnalul Milenial
Facultatea de Jurnalism, anul 2

https://www.milenial.ro/adela-rusu-fotografia-a-existat-dintotdeauna-in-viata-mea/?fbclid=IwAR3bEGDk5FGgdLYc8z01j_JpXnRO25TCEvB9ifvqm2vDuBxC6Ax0ZiGa6lo



1. M-am născut în județul Maramureș, am absolvit Institutul Politehnic în Cluj Napoca și de 30 ani locuiesc în Oradea. Formarea mea ca inginer mecanic nu a fost ceea ce îmi doream,așa că în paralel cu facultatea, am facut și Școala Populară de Artă,  secția Design Vestimentar în Cluj Napoca, eu având întotdeauna înclinație spre artistic și artă în general. Așa că drumul meu s-a axat spre această direcție de creație o vreme, până când am simțit  în sufletul meu că îmi doresc o altă provocare, provocare care a devenit de 16 ani  modul meu  de viață: fotografia!

2. Când a început pasiunea pentru fotografie?
Fotografia a existat dintotdeauna în viața mea, îmi era destinată datorită unchiul meu din partea tatalui care era fotograf și avea un laborator foto, el ne-a facut toate fotografiile în toate etapele vieții noastre, apoi în clasele primare am câștigat la un concurs interșcolar un aparat foto pe film Smena cu care m-am jucat sub îndrumarea unchiului meu, care îmi developa fotografiile și bineințeles peste ani făceam fotografiile obișnuite în toate excursiile pe unde mergeam cu familia, dar pe vremea aceea nu m-am gandit că la maturitate acesta va fi modul meu de viață și că va fi pasiunea care va da un sens vieții mele!
În 2006, când am înființat un magazin online, aveam nevoie de fotografii pentru cadourile concepute de mine,  atunci a început marea aventură creativă!

3. Dacă ar fi să facem o comparație între prima fotografie pe care ați făcut-o vreodată și ultima, care sunt diferențele?
Diferențele sunt foarte mari. Am pornit la drum cu un mic bagaj de cunoștințe în domeniul tehnicii și artei fotografice, primele mele fotografii au fost peisaje și  instantanee de stradă. Dupa mii de ore de studiu, participări la diferite cursuri, seminarii, workshopuri, tabere fotografice, concursuri și saloane naționale și internaționale,  și mult studiu individual,  mi-am definit o direcție clară, care mă inspiră, mă definește, mă face să fiu creativă și îmi crează o lume aparte,  unde îmi place să mă refugiez: fotografia creativă de portret și fine art

4. Portret, fotografia de modă, fotografia eseu și fotografia etnografică: care este diferența între aceste tipuri de fotografie?
Diferențele constau în abordare, recuzită, locație și procesare ulterioară.
Fotografia de modă o facem la diverse prezentări pe podiumuri de modă sau pentru promovarea unor colecții, fotografia etnografică  surprinde costume populare tradiționale în mediul natural sau oameni cu diverse mestesuguri, acolo unde se mai păstrează tradiția, fotografia eseu reprezintă o poveste filozofică în imagini, un concept, o idée pe care o exprim vizual.

5. Care sunt criterile pe baza cărora un portret poate ieși bine?
Cele mai importante criterii sunt: lumina, ținuta,  atitudinea și încadrarea

6. Aveți diferite distincții și premii: de care sunteți cea mai mândră că ați obținut-o?
Cele mai importante distincții obținute de mine până în prezent sunt EFIAP/p (Titlul de Excelență în rang de platină al Federației Internaționale de Artă Fotografică care este singura federație  recunoscută de UNESCO, EPSA ( titlul de excelență a Societații Americane de Fotografie) și MAAFR (Titlul de Maestru al Asociației Artiștilor Fotografi din Romania). Toate aceste distincții au fost obținute în urma numarului de fotografii acceptate la saloanele naționale și internaționale, în acest moment am depășit 2500 și a premiilor obținute, am 370 în acest moment 
Bineînțeles  de Titlul de Excelență în rang de platină al Federației Internaționale de Artă Fotografică sunt cea mai mândră pentru că este cel mai greu de obținut!
Obiectivul meu în acest an este să obțin și titlul de MPSA (Maestru al Societății Americane de Fotografie).

7. Cum a luat naștere clubul Varadinum Foto?
În septembrie  2016, am obținut împreună cu prietenul și colegul meu Ovi D.Pop acreditarea pentru Cursul de specializare ,,Fotograf”, iar în urma absolvirii, mulți cursanți ne-au intrebat,,Si noi ce vom face acum dupa absolvire, cu cine vom ieși împreună la fotografiat?” și așa ne-am decis să înființăm Fotoclubul Varadinum care a luat naștere în iunie 2017 și care are un scop bine definit: crearea unei comunități fotografice și promovarea artei fotografice prin  organizarea de manifestări, tabere de fotografie,saloane, festivaluri, concursuri, și expoziţii 

8. Care sunt proiectele organizate de Varadinum Foto la care se pot aștepta orădenii și nu doar în 2022?
Fotoclubul Varadinum organizează în fiecare lună expoziții tematice de fotografie pe panourile din Piața Unirii și la Filarmonica de Stat din Oradea, organizează ieșiri fotografice în județ sau în afara județului, tabere în locații inedite, Salonul Internațional Varadinum ajuns anul acesta la a 6-a ediție, aș putea spune că este cel mai mare din România cu cele mai importante patronaje din lume, Salonul Fotoclubul Anului în Romania ajuns anul acesta la a 3-a ediție, salon fotografic la care participă toate fotocluburile existente și cu activitate fotografică în Romania și prima ediție în acest an, al unui mare circuit ,,Grand Romania Circuit” un circuit care cuprinde  4 regiuni din țară, cu un juriu format din 12 artiști fotografi din 9 țări!

9. Expoziții, cursuri, concursuri, ședințe foto- cum reușiți să vă organizați timpul în așa fel încât să le faceți pe toate?
Într-adevar sunt multe de facut, dar fiind un om ordonat și calculat, fac totul cu mult drag, conștinciozitate și implicare. Încerc să fiu un exemplu pentru cei care se plang în permanență că nu au timp!  

10. Fotografiile făcute de dumneavoastră au fost expuse în peste 60 de țări: ați primit feedback din partea vizitatorilor?
Facebook-ul este cel mai bun loc pentru feedback, discut cu fotografi din întreaga lume,  care mă felicită și imi apreciază lucrările, mă invită în jurii internaționale alături de alți fotografi de talie mondială  și pentru mine aceasta este o recunoaștere și o mare bucurie. 

11. După toate aceste distincții, premii, expoziții și cursuri, care este viziunea dumneavoastră pentru acest an?
Sunt mulțumita și fericită pentru tot ce am realizat până acum, sunt fericită că mulți dintre foștii mei cursanți au rezultate foarte bune și sunt implicați în diferite proiecte pentru care sunt apreciați, așa că eu fiind o fire pozitivă, nu pot decât să imi doresc să fiu sanatoasă și să am în continuare serii de cursanți care să se dezvolte pe această direcție minunată și creativă care este fotografia.





20 ianuarie 2021



ianuarie 2021





6 noiembrie 2020





5 noiembrie 2020

Săptămână de aur pentru artista-fotograf Adela Rusu

DeCamelia Bușu
la 5 noiembrie 2020 18:28
Zece premii au fost atribuite artistei-fotograf Adela Rusu în această săptămână la diferite saloane internaţionale.

Fotografiile Adelei Rusu continuă să fie apreciate pe plan internaţional, la diferite saloane de artă fotografică din lume, imaginile aducându-i premii binemeritate. S-a încheiat o săptămână bogată, cu premii de excepţie pentru artista-fotograf: zece premii, din care trei medalii de aur, două medalii de argint, o medalie de bronz, două menţiuni, o diploma şi un certificat de merit.

La cea de a cincea ediţie a salonului Danube Digital Circuit Serbia – Belarus – Africa de Sud 2020, au fost înscrise 7000 de fotografii trimise de 388 autori din 54 ţări. Adela Rusu a câştigat Medalia de aur FIAP (Federatia Internationala de Arta Fotografica), cea mai valoroasa medalie din concurs, cu fotografia Alstroemeria.

De asemenea, a mai primit Medalia de Argint a Salonului, oferită de Serbia, cu fotografia Easter Lamb. Fotografia a fost realizată în judeţul Maramureş, în preajma sărbătorilor de Paşti, în anul 2018. O altă fotografie, Old Time, a primit Medalia de Argint a Salonului oferită de Belarus. Fotografia a fost realizată în Meseşenii de Sus cu ocazia Taberei Internaţionale de Fotografie „Sălaj- Frumuseţe, Tradiţie, Poveste”, în anul 2019.

La acelaşi salon, Adela Rusu a mai primit Menţiune BCAP (Belarusian Club of Art Photography) oferită de Serbia pentru fotografia Fragile şi Menţiune Mol (Master of Light) oferită de Africa de Sud pentru fotografia Alstroemeria. În expoziţia salonului au fost acceptate 26 de fotografii.

La a 2-a ediţie a Salonului Internaţional Narikala din Georgia Adela Rusu a fost acceptată în expoziţie cu şase fotografii. La salon au fost înregistrate 6231 fotografii trimise de 384 autori din 68 țări, au fost acceptate 1555 și au fost distribuite 187 premii. Adela Rusu a câştigat trei premii: Medalia de aur PSA ( Photographic Society of America) cu fotografia Alstroemeria, Medalia de Bronz a Salonului cu fotografia Old Time şi Diploma Photolife cu fotografia Near the clouds.

Câştigătoare a unei medalii de aur a fost şi la Salonul HotShot din India, unde i-au fost acceptate 12 fotografii în expoziţie. Adela Rusu a primit Medalia de Aur PSA (Photographic Society of America) cu fotografia Time Story şi Cerificat de Merit cu fotografia Letters.

Pentru numeroasele premii câştigate în timp, artista-fotograf Adela Rusu a primit invitaţia anul acesta de a face parte de cinci jurii internaţionale în: Romania, la două saloane în Serbia, în China şi în Bangladesh. „Fotografia pentru mine este hrana de zi cu zi, este universul în care mă cufund şi încep să creez, departe de toate ştirile negative. Pentru mine aceste premii sunt o mare bucurie, sunt acea satisfacţie deosebită că munca îmi este apreciată, că fotografiile mele au produs acel impact care te face să le analizezi mai bine şi în final să decizi că merită medalia de aur din mii de fotografii trimise la concurs! Când faci ceva cu pasiune şi consecvenţă se văd şi rezultatele. Îmi place mult acest citat: «A face ce îţi place înseamna libertate, a-ţi plăcea ceea ce faci înseamnă fericire» Frank Tyger”, mărturiseşte Adela Rusu.

Adela Rusu dă mai departe pasiunea pentru arta fotografică predând în cadrul şcolii înfiinţate de ea şi de artistul fotograf Ovi D. Pop, Varadinum Photo School Oradea. La cursurile de fotografie, Adela a avut până acum peste 400 de cursanţi. La cursul de avansaţi, în urma unui examen pe care îl dau cursanţii la final în faţa unei comisii li se oferă o diplomă acreditată de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Autoritatea Naţională de Formare Profesională. Este o diplomă acreditată oriunde în Uniunea Europeană cu care aceştia se pot angaja ca fotografi.

Arta fotografică este viaţa ei, sufletul ei, imaginile surprinse de aparatul ei de fotografiat emoţionează şi se evidenţiază între mii de fotografii din totă lumea. Iar bucuria de a imortaliza o fărâmă de timp o dă mai departe.

https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/saptamana-de-aur-pentru-artista-fotograf-adela-rusu-3571502/?fbclid=IwAR3phsoI8NylAYaE3Clbqu3qQX9WP4uQNC_5sgATsZrBPAiCQrw8KmtjovM

13 mai 2020






16 septembrie 2020


9 iunie 2020





13 mai 2020






Cel mai mare salon fotografic din România, la Oradea

la 25 octombrie 2019 12:26 Reactualizat la: 
8.000 de fotografii au fost trimise de artiști din 63 de țări la ediția a III-a a Salonului Internațional de Fotografie "Varadinum" Oradea.

Dintre acestea, 2.000 au fost acceptate și 101 au fost premiate cu medalii de aur, argint, bronz etc. Vernisajul a avut loc joi seara, la Cinema Palace din Oradea. Salonul s-a bucurat de patronajul a 10 dintre cele mai renumite societăți de fotografie din lume.

Între acestea Federația Internațională de Artă Fotografică (FIAP), singura recunoscută de UNESCO, Societatea Americană de Fotografie (PSA), Global Photographic Union (GPU) din Grecia, Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, Uniunea Internaţională a Artiştilor Fotografi (IUP),

Imagini fără frontier (ISF), Federation of Indian Photography (FIP) şi Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) etc.
Salonul s-a desfășurat pe mai multe secțiuni: open/color, monocrome și travel. Lucrările au fost evaluate de un juriu alcătuit din artiști fotografi renumiți din Singapore, India, Danemarca, Singapore și România. 700 de artiști fotografi din 63 de țări și-au trimis lucrările la salon.

,,Salonul este unic în România pentru numărul mare de participanți, numărul mare de patronaje și pentru că s-a desfășurat într-o sală de cinema. Am vrut să facem un adevărat spectacol ca să vadă publicul fotografiile acceptate și premiate. La expozițiile obișnuite, publicul poate să admire cel mult 50 de imagini”, a spus artistul fotograf Adela Rusu, vicepreședintele Clubului Fotografic “Varadinum” Oradea.

Toate fotografiile au fost prezentate la dimensiuni mari. 72 de fotografii din cele 101 premiate au fost fost expuse, mai puțin nudurile. Totodată, a fost desemnat “The best autor român”, care este artistul fotograf Jeno Major (din Sibiu), care a avut 10 acceptări din 12. Un alt premiu a fost “The autor străin” care este din Malaezia, precum şi “The best club fotografic”, premiu care a plecat spre China.

https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/cel-mai-mare-salon-fotografic-din-romania-la-oradea-1371/


25 octombrie 2019

Ovi D. Pop și Adela Rusu au premiat câștigătorii concursului de fotografie al clubului Varadinum (FOTO / VIDEO)

Ovi D. Pop și Adela Rusu au premiat câștigătorii concursului de fotografie al clubului Varadinum (FOTO / VIDEO)
 0 clipuri
 0 audio
 0 fisiere

Circa 50 de orădeni s-au adunat, joi seară, într-o sală din Cinema Palace pentru a lua parte la gala de premiere a câştigătorilor concursului de fotografie organizat de clubul orădean Varadinum, coordonat de artiştii Ovi D. Pop şi Adela Rusu. Concursul a avut aproape 700 de fotografi înscrişi şi 101 de fotografii câştigătoare, printre premianţi numărându-se şi un orădean.

Jurizarea a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, când cinci artişti fotografi din Singapore, India, Malaezia, Danemarca şi România au ales cele 101 de fotografii câştigătoare din totalul de 7.855 trimise, la categoriile Open color, Travel şi Monochrome. Concursul a doborât recordul de participanţi la acest gen de competiţii la nivel naţional.

Evenimentul de la Cinema Palace a fost prezentat de actorul Sebastian Lupu şi a fost acompaniat de muzica tinerilor de la Dolce Quartet. Pe tot parcursul premierii, pe ecranul sălii au fost rulate toate lucrările acceptate în concurs, adică aproape 2.000 de fotografii.

Câştigătorii care au venit să-şi revendice medaliile de aur au fost Daniel Puşcău, din Reşiţa, care a primit medalia de aur pentru fotografia "Ragazza D'argento", şi doi artişti din Ungaria - Zih Kata, premiată cu o medalie de aur pentru fotografia „Village Morning”, și Antal Ritter, premiat cu bronz pentru fotografia "Good Morning". Un alt premiu, din bronz, i-a revenit şi bihoreanului Iosif Ban, pentru fotografia „The Road” (foto), fost cursant al Adelei Rusu, care nu a putut fi prezentat la festivitate, premiul fiind ridicat de părinţii săi.

"Concursul, aflat la a treia ediţie, a fost inedit şi din prisma faptului că încă 9 patronaje de fotografie au trimis premii pentru câştigători. Printre ele s-au numărat FIAP (Federaţia Internaţională a Artiştilor Fotografi), PSA (Photographic Society of America), GPU (Global Photographic Grecia), Euro Foto Art şi FIP (Federaţia indiană de Fotografie), care au oferit fiecare câte un set de medalii", a precizat Adela Rusu.

La finalul evenimentului, organizatorii au fost felicitaţi de antrenoarea Kinga Sebestyen, deja cunoscută în Oradea pentru doborârea recordului mondial la cea mai mare oră de kangoo jumps din lume, la care au participat aproape 1.700 de orădeni, multipla campioană în atletism Simona Kadas şi Olivia Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzii Bihor.

Toate fotografiile câştigătoare, cu excepţia nudurilor, sunt accesibile publicului orădean. Acetea au fost expuse în faţa cafenelei Pellini din Lotus şi la etajul centrului comercial, în zona scărilor rulante.




https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ovi-d-pop-si-adela-rusu-au-premiat-castigatorii-concursului-de-fotografie-al-clubului-varadinum-152332.html?fbclid=IwAR3OYbRMvs2OPxFmt0c5KVv3r07sSElNbB-rrlEXRV3dDRZMZcABH5MSI9Y


5 august 2019


https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/culorile-pasiunii-pe-simeze-13630/







Adela Rusu: Photography between Challenge and burning Passion
2019











8 februarie 2019 


 

https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/medalie-de-aur-pentru-adela-rusu-39637/

 


 

26 iunie 2018







22 februarie 2018






24 aprilie 2017



31.03.2017 - TVR TIMISOARA













8 martie 2017 – Expozitia Femeia organizata de Eurofotoart, 


https://www.youtube.com/watch?v=JgnhnQK56Yo




















24 septembrie 2013

Timpul din noi – fotografie Adela Rusu

  “Se zice ca timpul trece. Timpul nu trece niciodata. Noi trecem prin timp”, spunea Garabet Ibraileanu. In virtutea acestor cuvinte, artistul fotograf Adela Rusu a ales timpul ca esenta a lucrarilor sale, intr-o expozitie fotografica organizata in Oradea, localitatea de resedinta a artistei.


   Am ales TIMPUL ca tema pentru expozitia mea deoarece trecerea timpului este o stare cu care ma confrunt zilnic, o identific in cele mai mici amanunte, o corelez cu esenta vietii. TIMPUL un subiect pe care incerc sa-l stapanesc, sa-l imortalizez si sa-l fac sa treaca in favoarea mea implinindu-ma ca om, ca artist si desavarsindu-mi opera. Timpul trece peste fiecare dintre noi in mod diferit, in functie de starile pe care le avem, sentimentele pe care le traim si visele si sperantele la care aspiram. Important este ca TIMPUL sa treaca peste noi frumos, senin, curat.


 Membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania, Adela Rusu a obtinut distinctia de artist din partea Federatiei Internationale de Arta Fotografica (AFIAP) din Elvetia si a obtinut importante premii si dinstinctii, precum si medalii de aur si argint in concursuri si saloane de arta fotografica nationale si internationale.


   Pentru mine fotografia a devenit un mod de viata, imi imaginez cadre, imi place sa creez scenarii si povesti vizuale care sa prinda viata in imaginile mele. Imi place culoarea in fotografie, starile, atitudinile romantice, frumusetea si veselia. De asemenea imi place sa surprind strada cu povestile ei, cu trairile, bucuriile si dezamagirile ei. Genurile mele preferate in fotografie sunt portretul, fotografia de moda si street photography.


   Expozitia fotografica, patronata de Consiliul Judetean Bihor, Asociatia Artistilor Fotografi din Romania si de catre Asociatia „Euro Foto Art”, acopera doua teme fotografice: „Timpul din noi” si „Viata ca o scena„.


   Cel de al doilea ciclu al expozitiei fotografice,  initulat „Via?a ca o scena”, isi regaseste esenta in cuvintele lui William Shakespeare: Intreaga lume este un teatru si toti barbatii si femeile sunt doar actori. Acest ciclu cuprinde imagini surprinse atât de pe scena teatrului cât si din viata de zi cu zi. „Am incercat sa surprind stari, emotii, povesti despre viata si despre noi insine.”

   Expozitia fotografica semnata Adela Rusu este in continuare deschisa publicului pana in data de 7 octombrie 2013, la Galeria Euro Foto Art din Pia?a 1 Decembrie nr.12, Oradea. Intrarea este libera.


Cateva selectii din cadrul tematicii „Timpul din noi”


Selectii din tematica „Viata ca o scena”

 

 

https://www.raftulcuidei.ro/timpul-din-noi-fotografie-adela-rusu/




 

 15 septembrie 2013

https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/timpul-din-noi-expozitie-adela-rusu-347503/


Adela Rusu expune fotografiile „Timpului din Noi”







Galeria Euro Foto Art vernisează lucrările fotografice ale Adelei Rusu.

 

10 Septembrie 2013

09:26

Galeria Euro Foto Art din Oradea invită publicul să admire între 13 Septembrie – 07 Octombrie  2013, expoziţia fotografică „Timpul din noi” a artistei Adela Lia Rusu. Cele 85 de fotografii au două teme principale: „Timpul din noi” şi „Viaţa ca o scenă“.

Fotografa mărturiseşte că a fost inpirată în alegerea temei de un citat de Garabet Ibrăileanu

Se zice că timpul trece. Timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp.

Adela Lia Rusu încearcă să imortalizeze în fotografiile sale trecerea timpului, care are loc diferit pentru fiecare dintre noi în funcţie de sentimentele şi visele pe care le trăim. Lucrările subliniază importanţa unei treceri frumoase şi curate a timpului.

A doua temă a expoziţiei este „Viaţa ca o scenă” inspirată din Wiliam Shakespeare:

Întreaga lume este un teatru şi toţi bărbaţii şi femeile sunt actori.

încearcă să surprindă stările şi emoţiile personajelor din poza.

Pentru mine fotografia a devenit un mod de viaţă, îmi imaginez cadre, îmi place să creez scenarii şi poveşti vizuale care să prindă viaţa în imaginile mele. Îmi place culoarea în fotografie, stările, atitudinile romantice, frumuseţea şi veselia. De asemenea îmi place să surprind strada cu poveştile ei cu trăirile, bucuriile şi dezamăgirile ei. Genurile mele preferate in fotografie sunt: portretul, fotografia de modă şi street photography.

se confesează Adela Lia Rusu.

Așadar pe 13 Septembrie 2013 de la ora 18:00 la sediul din Piaţa 1 Decembrie – 12, criticul de artă Ramona Novicov şi lectorul universitar Florin Ardelean vă așteaptă la vernisaj. Expoziţia va fi deschisă zilnic, de Luni – Vineri, între orele 08:00-19:00, cu intrarea gratuită.

Gabriela Zaica

http://www.evenimenteoradea.ro/eveniment/adela-rusu-expune-fotografiile-timpului-din-noi/



Adela Rusu: Viata ca o scenă

la 8 iulie 2013 

Adela Rusu este „un minunat poet al fotografiei şi al vieţii ca viaţă ”, spune Dorel Găină.

Prima expoziţie personală a or[dencei Adela Lia Rusu cuprinde 60 de fotografii alb-negru şi color, care reprezintă munca artistei din anul 2009 până în prezent, un amalgam de povesti şi trăiri, compusă din 3 cicluri, Primul ciclu: ,,Melancolie şi visare” surprinde trăiri de la senzualitate, melancolie, retrăirea unor vise frumoase pana la atitudine si charisma. Cel de al doilea ciclu inititulat “Curcubeul toxic” cuprinde imagini de la Geamăna pe Valea Şesii. Cel de al trelea ciclu initulat ,,Viata ca o scena”-,,Intreaga lume este un teatru si toti barbatii si femeile sunt doar actori”-Wiliam Shakespeare -Cum va place Galeria “Stars” din Cluj Napoca, găzduieşte începând cu data de 05 iulie 2013 expoziţia personală a artistei fotograf Adela Lia Rusu A.FIAP din Oradea intitulată,,Viaţa ca o scena ”.


,,Drumul meu în arta fotografică a început in agust 2008 când am ramas fascinata de imaginile câştigătoare la Salonul Internaţional “Premfoto” (organizat de Clubul Fotografic “Nufărul” din Oradea) proiectate pe ecran. După vizionarea imaginilor m-am hotărât pe loc că destinul mi-a harazit intâlnirea cu aceste minunăţii şi ca acesta este drumul pe care trebuie să-l urmez” afirmă Adela Rusu despre începutul carierei sale. “Pentru mine fotografia a devenit un mod de viaţă, îmi imaginez cadre, îmi place să creez scenarii şi poveşti vizuale care să prindă viaţa în imaginile mele. Îmi place culoarea în fotografie, stările, atitudinile romantice, frumuseţea şi veselia ! Deasemenea îmi place să surprind strada cu povestile ei cu trăirile, bucuriile şi dezamăgirile ei ! Genurile mele preferate in fotografie sunt: portretul, fotografia de moda şi street photography” afirmă despre ea Adela Lia Rusu. Cu lucrările sale a participat la o serie de concursuri şi saloane de artă fotografică, obţinând o serie de premii şi distincţii. Cele mai importante fiind medalia de aur UPI obţinută în anul 2012 la Novi Sad (Serbia), medalia de aur PSA cucerita în anul 2012 în Atlanta (S.U.A.), medalia de argint AAFR câştigată la Slatina 2012, respectiv medalia de argint AAFR obţinuta la ediţia a VII-a a Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi Români şi Maghiari de Pretutindeni.


Expoziţia de artă fotografică, organizată sub patronajul AAFR şi a Asociaţiei “Euro Foto Art” va rămâne la dispoziţia publicului vizitator timp de o lună.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu