joi, 22 august 2013

Manastirea Cozia

Manastirea Cozia, care strajuieste de peste sase secole Valea Oltului, se afla pe drumul national Ramnicu Valcea - Sibiu, la 22 de kilometric de Ramnicu Valcea si la 75 de kilometri de Sibiu, pe malul drept al Oltului. Aceasta a fost construita intre anii 1387-1391, de catre domnitorul Mircea cel Batran, la indemnul Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana, care era "sfetnicul lui Mircea intru cele dumnezeiesti". Biserica mare, inchinata Sfintei Treimi, a fost sfintita in ziua de 18 mai 1388.
Manastirea Cozia are doua paraclise: Paraclisul inchinat Adormirii Maicii Domnului, construit in anul 1583, din zid, se afla in coltul sud-estic al manastirii; Paraclisul inchinat Duminicii Tuturor Sfintilor, construit in anul 1710, din caramida, numit "brancovenesc", se afla in coltul nord-estic al manastirii si este insotit de doua case boltite si un foisor.
Pe latura estica a manastirii a fost amenajat un muzeu, in care sunt expuse monede, tiparituri vechi, obiecte si podoabe de cult, printre care se pot mentiona: Epitaful din anul 1396; Evanghelia din anul 1644, tiparita de mitropolitul Varlaam; Psaltirea in versuri, a lui Dosoftei, din anul 1673.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu